zaterdag 9 april 2016

Antifouling verwijderen


Oude antifouling VCTAR en VC17
Deze winter heeft onze boot groot onderhoud nodig. De boot is uit 1998 en er is jarenlang antifouling opgesmeerd zonder de boel volledig kaal te halen.
De antfouling is er slecht aan toe, op sommige plekken laat de antifouling los en over de hele onderkant zie je op veel plekken kleine blaasjes in de antifouling zitten. Gelukkig zitten deze blaasjes alleen in de antifouling. De boot is pas gecontroleerd op osmose en is volledig droog. Gezien de slechte kwaliteit van de antifouling dient deze volledig verwijderd te worden.  Op dit moment zit er VC TAR primer op de boot met daaroverheen VC17 antifouling.  Op het Blog van KOK watersport over Antifouling aanbrengen staat een uitgebreid artikel over het aanbrengen van antifouling en de beste voorbereiding daartoe.

Het verwijderen van de antifouling is een klus waar ik enigszins tegenop zie. De VC17 zit er op veel plekken nog stevig op en vormt een harde en gladde laag. Ik start met een zoektocht naar de beste wijze om de antifouling te verwijderen. Op internet staan vele forums met vaak tegenstrijdige informatie. Sommige mensen adviseren schuren met zeer grove korrel, andere mensen adviseren het gebruik van thinner. Iets wat ook genoemd wordt is het gebruik van een speciale chemische stripper. Aangezien antifouling niet heel gezond voor de gezondheid is lijkt schuren mij minder geslaagd. Een ander nadeel van schuren is het gevaar dat het de gelcoat hierdoor beschadigd. De gelcoat is nog in goede staat en zonder osmose dus deze verwijderen is onnodig. Een speciale stripper lijkt de beste optie.

Als je op internet zoekt naar antifouling remover dan vind je de meeste succesverhalen over de antifouling remover van Starbrite. De tip daarbij is het vooral lang laten intrekken van de antifouling remover. Bij hardnekkige lagen wordt aangeraden om de antifouling remover een nacht lang te laten intrekken. Ik besluit eerst maar eens een proefje te doen met de genoemde remover en schaf een blik aan en koop daarbij een speciaal steekmes (lijkt op een plamuurmes alleen dan steviger). Tijdens de eerste proef laat ik de antifouling remover ca. 4 uur intrekken. Het resultaat is dat op een aantal plekken de antifouling er gemakkelijk af gaat maar er is ook een groot gedeelte dat er nog niet echt af wil. Langer laten intrekken lijkt de oplossing.

De volgende keer laat ik de antifouling remover een nacht lang intrekken. Het resultaat is dat de antifouling er op de meeste plekken met één keer steken direct af gaat. Alleen bij de waterlijn zie je dat het nog hardnekkig blijft zitten. Ook zie je op veel plaatsen nog wat strepen (een soort dunne film die achterblijft).

Tijdens de Hiswa ga ik langs bij de stand waar Adri Visser van Starbrite aanwezig is. Hij adviseert gebruik te maken van een speciale aluminium spons (ook van Starbrite) om ook de laatste strepen te verwijderen. Het volgende weekend de proef op de som genomen en inderdaad verwijder je hiermee ook de laatste zwarte strepen. Het eindresultaat is dan ook een gave witte gelcoat klaar om te verven.
In totaal ben ik vier dagen van 4 tot 6 uur bezig geweest met het verwijderen van de antifouling. Iedere dag uiteraard voorafgegaan door een avond smeren van de antifouling remover. De totale lengte van de waterlijn betreft ongeveer 9 meter.

Materialen voor verwijderen antifouling
Gebruikte materialen en gereedschap
Voor deze klus heb ik de volgende materialen gebruikt:

  • Antifouling remover van Starbrite: 2x 2,5 Liter
  • Platte kwast
  • Steekmes voor antifouling remover van  Starbrite: 2x
  • Aluminium spons van  Starbrite: 2x
  • Rubberen huishoudhandschoen: 2 paar
  • Scherpe schrapper met verwisselbare mesjes van Bahco: 1x
  • Zeiltje om het schrapsel op te vangen


Meest effectieve aanpak
Smeer de avond voorafgaand met een kwast (knoeit het minste en je kunt het er stevig mee insmeren) de antifouling remover er dik op. De randen bij de waterlijn extra dik insmeren. De volgende dag te starten met nogmaals insmeren van de randen van de waterlijn. Bij de waterlijn zat bij mij de antifouling er het stevigst op. Daarna per vak van ca. 80 bij 30 cm de antifouling eraf steken en direct daarna met een vochtige aluminiumspons eroverheen om de restanten weg te poetsen. Daar waar de antifouling er met het steekmes niet afwilde biedt de schrapper een uitkomst. Gebruik de schrapper wel voorzichtig om de gelcoat te sparen. Nadat alle strepen weg zijn gepoetst kun je met dezelfde spons en water het vak waar je net bent geweest schoonmaken. Hierna op naar het volgende vak om dezelfde procedure te herhalen. De waterlijn bewaar ik tot het laatst zodat hier de antifouling remover het langst in kan trekken. In één dag lukt het mij in mijn eentje om ca 2 meter schip te doen. Dit betekend dat je de avond voorafgaand dus ca 2 meter van de boot insmeert met de antifouling remover.




1 opmerking:

  1. To find out if a slot requires a Flash 파라오 카지노 participant, want to|you should|you have to} click on the title - if the software program is critical, might be} requested to download it. It is said to have originated in France, however its current character has nothing to do with medieval guidelines. The Ace is evaluated with 1 point; J, Q, and K with 10 points, and the opposite cards correspond to their numbering.

    BeantwoordenVerwijderen